Élelmezés jogszabályi háttere

A közétkeztetők számára kötelező érvényű Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett jogszabály, mely rögzíti az étrendtervezés szabályait.

A jogszabály az alábbi linkre kattintva elérhető:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400037.EMM

Legfontosabb intézményünk konyhájára is vonatkozó részleteket az alábbi nem teljes körű összefoglalóban ismertetjük:

  • A napi háromszori étkezést biztosító közétkeztető köteles az előírt napi energiaszükséglet 65 százalékát egy fő- és két kisétkeztetéssel biztosítani (ez a 4-6 éves korosztály esetében 900-1100 kcal, a 7-10 évesek esetében 1100-1320 kcal, és a 11-14 éves korosztály esetében 1300-1550 kcal)
  • Napi háromszori étkezés szolgáltatása esetén egy főre biztosítandó
    a: napi két adag zöldség – ide nem értve a burgonyát – vagy gyümölcs, ezekből
    legalább egy adag nyers formában,
    b: napi két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes
    kiőrlésűnek kell lennie
    c: 10 élelmezési nap alatt 3l tej vagy annak megfelelő kalcium tartalmú tejtermék
  • Húskészítmény (gépsonka, párizsi, virsli) öt alkalommal adható 10 nap alatt, ebből maximum két alkalommal ebéd részeként. Nem adható 15 évesnél fiatalabbak számára 23 %-nál magasabb zsírtartalmú húskészítmény, 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús
  • Hal 10 élelmezési nap alatt minimum egy alkalommal kötelező
  • Bő zsiradékban sült étel 10 nap alatt egyszer kínálható, míg tészta két alkalommal, burgonya ötször, rizs pedig háromszor (kombi pároló-sütő gépünk megvásárlása óta bő zsiradékban készült ételeket nem készítünk a gyermekeknek)
  • Tilos a baromfi és a sertészsír használata, ízesített tejtermék (kakaó, kávé, karamell, gyümölcsjoghurt) 10 nap alatt kettőször kínálható, az italként kínált tejhez nem adhat a konyha cukrot
  • A szükséges folyadék biztosítására étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz adható, tea az előírásban maximalizált mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot

Konyhánk szigorú előírások alapján működik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal, és az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat több szúrópróbaszerű ellenőrzést és felmérést végez, melyeken ezidáig igen jó eredménnyel feleltünk meg. Az ebéd érzékszervi vizsgálatán 2016.-ban 5/5-ös 100%-os eredményt értünk el.

Bárányné Herényi Mónika élelmezésvezető