Élelmezés jogszabályi háttere
A közétkeztetők számára kötelező érvényű Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett jogszabály, mely rögzíti az étrendtervezés szabályait.
A jogszabály az alábbi linkre kattintva elérhető:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400037.EMM
Legfontosabb intézményünk konyhájára is vonatkozó részleteket az alábbi nem teljes körű összefoglalóban ismertetjük:
- A napi háromszori étkezést biztosító közétkeztető köteles az előírt napi energiaszükséglet 65 százalékát egy fő- és két kisétkeztetéssel biztosítani (ez a 4-6 éves korosztály esetében 900-1100 kcal, a 7-10 évesek esetében 1100-1320 kcal, és a 11-14 éves korosztály esetében 1300-1550 kcal)
- Napi háromszori étkezés szolgáltatása esetén egy főre biztosítandó
a: napi két adag zöldség – ide nem értve a burgonyát – vagy gyümölcs, ezekből
legalább egy adag nyers formában,
b: napi két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes
kiőrlésűnek kell lennie
c: 10 élelmezési nap alatt 3l tej vagy annak megfelelő kalcium tartalmú tejtermék - Húskészítmény (gépsonka, párizsi, virsli) öt alkalommal adható 10 nap alatt, ebből maximum két alkalommal ebéd részeként. Nem adható 15 évesnél fiatalabbak számára 23 %-nál magasabb zsírtartalmú húskészítmény, 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús
- Hal 10 élelmezési nap alatt minimum egy alkalommal kötelező
- Bő zsiradékban sült étel 10 nap alatt egyszer kínálható, míg tészta két alkalommal, burgonya ötször, rizs pedig háromszor (kombi pároló-sütő gépünk megvásárlása óta bő zsiradékban készült ételeket nem készítünk a gyermekeknek)
- Tilos a baromfi és a sertészsír használata, ízesített tejtermék (kakaó, kávé, karamell, gyümölcsjoghurt) 10 nap alatt kettőször kínálható, az italként kínált tejhez nem adhat a konyha cukrot
- A szükséges folyadék biztosítására étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz adható, tea az előírásban maximalizált mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot
Konyhánk szigorú előírások alapján működik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal, és az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat több szúrópróbaszerű ellenőrzést és felmérést végez, melyeken ezidáig igen jó eredménnyel feleltünk meg. Az ebéd érzékszervi vizsgálatán 2016.-ban 5/5-ös 100%-os eredményt értünk el.
Bárányné Herényi Mónika élelmezésvezető